Bron: msresearch.nl 

Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Dit centrale zenuwstelsel kan bij MS bepaalde signalen niet goed verwerken, doordat de isolatielaag (myeline) rondom de zenuwen is aangetast. Dit kan diverse uitvalsverschijnselen geven: van krachtsverlies, blindheid en extreme moeheid tot geheugenproblemen.

Oorzaak van MS onbekend Het is nog niet bekend hoe multiple sclerose precies ontstaat. Wel is duidelijk dat het afweersysteem een grote rol bij MS speelt. Bepaalde cellen van het afweersysteem breken het myeline rondom de zenuwen af. Dit afweersysteem is bij MS ontregeld en waardoor het systeem niet alleen ziekteverwekkers aanvalt, maar ook het eigen lichaam. In het geval van MS is dit dus myeline. Helaas is nog niet bekend waaróm het afweersysteem myeline afbreekt.

Onderzoekers denken dat MS ontstaat als gevolg van een combinatie van erfelijke factoren, factoren uit de omgeving en levensstijl. Het krijgen van MS is nooit te herleiden tot een enkele factor. Verder onderzoek is nodig om de oorzaken van MS te vinden.
 

Schade aan myeline: Bij MS is myeline in de hersenen en het ruggenmerg het doelwit van het ontregelde afweersysteem. Myeline vormt normaal gesproken een isolerende laag rondom de zenuwen. Deze laag is belangrijk voor een snelle geleiding van signalen door de zenuwen. Deze signalen brengen alle processen in het menselijk lichaam op gang. Beschadigingen in de myelinelaag leiden tot het minder goed of zelfs helemaal niet meer functioneren van de zenuw en uitval van verschillende functies van het lichaam.

De meeste mensen met MS krijgen die diagnose wanneer ze tussen de 20 en de 40 jaar oud zijn. Daarnaast komt MS ongeveer twee keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Hoewel we niet precies weten hoe MS ontstaat, weten we wel dat erfelijke factoren en geslacht de kans op het krijgen van MS beïnvloeden. Dat maakt de ziekte nog niet per se erfelijk: de kans is klein dat kinderen van iemand met MS zelf ook MS krijgen. MS komt wel vaker voor bij mensen die verder weg wonen van de evenaar. Hierin spelen factoren uit de omgeving mogelijk een rol. Blootstelling aan zonlicht en daarmee samenhangend de hoeveelheid vitamine D in het lichaam zouden hierin een belangrijke rol kunnen spelen. 

Ook kinderen kunnen de ziekte multiple sclerose krijgen. In Nederland zijn ongeveer 400 mensen bekend die de diagnose MS kregen op kinderleeftijd. Kinderen kunnen dezelfde klachten hebben als volwassenen met MS. Maar omdat de hersenen van een kind nog volop in ontwikkeling zijn, zijn de gevolgen van de ziekte ingrijpender: al vroeg in het ziektebeloop is sprake van leerproblemen, moeheid en zelfs depressie. Een kind met MS hoeft er overigens niet ziek uit te zien of uitvalsverschijnselen te hebben om toch veel beperkingen te hebben in het dagelijks leven

Symptomen: Welke klachten mensen met MS ervaren is afhankelijk van de plaats in het centrale zenuwstelsel waar de beschadigingen ontstaan. Aard en ernst van de klachten verschillen sterk van persoon tot persoon. De volgende klachten kunnen optreden, meestal ‘gelukkig’ niet allemaal bij één persoon.

 • Loopstoornissen
 • Problemen met de coördinatie (balans)
 • Krachtsverlies van een of meer ledematen
 • Spierkrampen/ spasme
 • Problemen met zien
 • Gevoelsstoornissen
 • Onduidelijke spraak (dysartrie)
 • Slikproblemen
 • Blaasproblemen
 • Seksuele problemen
 • Vermoeidheid
 • Cognitieve problemen
 • Psychische klachten

MS is een zeer ingrijpende ziekte, niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving. Naast de geleidelijke uitval van verschillende lichaamsfuncties brengt de diagnose MS ook veel onzekerheid met zich mee. Dit begint al vroeg in het ziekteproces bij het stellen van de diagnose. Dit is vaak moeilijk omdat de symptomen van MS per persoon erg verschillend zijn. Maar ook als de diagnose eenmaal gesteld is, blijft er veel onzekerheid over het beloop van de ziekte.

Er zijn grofweg drie vormen van MS te onderscheiden. Ook binnen een specifieke vorm kan het verloop sterk variëren van zeer aggressief tot mild:

Relapsing remitting MS: Bij de meeste mensen (ongeveer 85%) begint MS als een ziekte met aanvallen die weer overgaan. In het begin van de ziekte kan het lichaam de schade, die door de ontstekingen wordt veroorzaakt, nog repareren, waardoor de klacht overgaat. Het lijkt daardoor of de ziekte in aanvallen komt. Zo’n aanval wordt ook wel ‘schub’ genoemd, of ‘exacerbatie’ of ‘relapse’. Deze vorm van MS heet daarom ‘relapsing remitting MS’.

Secundair progressieve MS: Op den duur lukt het steeds slechter om de schade, die door de ontstekingen wordt veroorzaakt, te repareren. Hierdoor kan het gebeuren dat er na een verslechtering geen herstel meer optreedt en er zelfs een geleidelijke achteruitgang ontstaat. Deze vorm van MS heet ‘secundair progressieve MS’. Bij sommige mensen begint deze fase al een paar jaar na de eerste klachten, bij anderen duurt dit 20 jaar of meer, en bij sommigen breekt deze fase helemaal nooit aan.

Primair progressieve MS: Bij 10-15% van de patiënten begint de ziekte meteen met een geleidelijke achteruitgang, zonder dat er ooit duidelijke aanvallen met herstel zijn geweest. Deze vorm van MS heet ‘primair progressieve MS’.

Rekeningnummer: NL24BUNQ2042545317
T.n.v. Stichting Help Niki op de been